Arkitektens tips til renoveringen

Ældre huse er smukke og charmerende, og huskøbere kan bruge flere år på at lede efter et originalt hjem med den helt rigtige atmosfære. Men selvom gamle huse er skønne, kan det nogle gange være svært at overskue den renovering, der ofte følger med boliger af ældre dato. Alligevel kaster mange sig ud i processen, for selvom et spritnyt hus kommer helt uden skavanker, går man med nybyg også på kompromis med charme og arkitektonisk kulturarv.

Går du også og drømmer du om at finde det helt rigtige hjem med masser af historie, eller er du ved at kaste dig ud i et renoveringsprojekt? Så har jeg her samlet mine tre bedste tips, der kan være gode at have med i overvejelserne, inden du går i gang med renoveringen.

I 2016 købte jeg selv en ældre villa, der siden har fået en gennemgribende renovering. Udover det har jeg hjulpet mange husejere med at finde ud af, hvordan deres drømmehjem skulle se ud. Under fanen Projekter her på siden kan du se før/efter billeder af mit eget hus og følge med i mine andre renoveringsprojekter.

1. Find husets stil

Du ved nok allerede, om dit hus er en murermestervilla, en bungalow, et statslånshus eller noget fjerde. Næste skridt er at finde de karakteristika ved dit hus, der tilsammen udgør den stil. Gå en tur rundt i huset og peg alle orginale detaljer og bevaringsværdige elementer ud. På den måde kan du sikre dig, at dit hjems originale stil bevares under renoveringen. Var det pejsen, du forelskede dig i? De skæve vinkler eller det smukke, gamle gulv?

I mit hus var det netop en unik pejs, et buet loft og buede hjørner i ”hall'en”, jeg forelskede mig i. Det var også disse elementer, jeg bevarede og tænkte ind i min tilbygning, hvor jeg selv skabte et buet loft, der fortsatte stilen fra det originale loft. Jeg var også vild murstenene, som jeg syntes skabte en masse liv med deres farvevariation. Da jeg byggede til, tog jeg derfor en masse originale mursten fra huset, brugte lidt tid på at gøre dem pæne igen og anvendte dem så til min tilbygning. Jeg bevarede også stilen i mit hus ved at tilføre nye elementer i samme stil som de oprindelige. For eksempel købte jeg nogle unikke glasdøre på DBA.dk og en gammel radiator, der passede ind i huses stil.

2. Opsøg solen

I den tid, hvor mange ældre huse blev bygget, tænkte man ikke rigtigt dagslys ind i byggerier, som vi gør i dag. Særligt køkkener var gemt væk i nordlige hjørner, og blev ikke betragtet som opholdsrum. Jeg anbefaler derfor ofte mine kunder, der køber ældre huse, at rykke køkkenet frem i lyset. Tænk over, hvor og hvornår du befinder dig i de forskellige rum. Samles familien i køkkenet om aftenen? Så er det værd at have aftensolen der.

Jeg rykkede mit eget køkken fra den ene ende af huset til den anden og skabte et stort køkken-alrum. Desuden åbnede jeg køkkenet yderligere op ved at lave en terasseudgang med glasdør, der giver en masse lysindfald. Det lyder måske voldsomt at ændre hele rums placering på den måde, men har du øje for husets stil, kan du gøre det - uden at gå på kompromis med stilelementerne. 

 3. Genbrug

Når du renoverer, vil en stor del af arbejdet være at rive ned og smide ud, men det kan også være rigtigt fint at se på, hvilke materialer, der kan genbruges. Kan det gamle gulv fra underetagen bruges i stuen? Prøv at forestille dig matieralerne i en anden sammenhæng. Særligt de originale vinduer i et hus bærer meget af husets look. Kan de ikke bevares, er det måske værd at prøve ved matche dem. Det kan være fristende at bytte gamle vinduer ud med nogle af plastik eller aluminium, der er lettere at holde, men trævinduer er enormt smukke. De kræver mere vedligeholdelse, men på den lange bane er det mere værd og bidrager til husets sjæl.


Jeg kan også finde på at genbruge, når jeg skal købe ”nyt”. Holder du øje med Den Blå Avis og genbyg.dk kan du ofte finde nogle fede ting. Måske falder du over de helt rigtige dørhåndtag til huset eller et bestemt møbel, der afrunder hele husets stil. 

Forrige
Forrige

Savner du en arbejdsplads i hjemmet?

Næste
Næste

Funkishusene er værd at samle på