Funkishusene er værd at samle på

FUNKTIONALISMEN

Rene linjer og primær farver inspireret af Bauhaus-tiden er på mode igen.

Et brud med pynteglæde og borgerlighed ledte til funktionalismens opstand. Funktionalismen handlede om anvendelighed, effektivitet og nødvendighed. Arkitekturen var centreret om folkets behov snarere end udsmykning. Funkishuse, som de kaldes efter det svenske kaldenavn: ”funkis”, findes mange steder i Danmark. De fleste blev bygget efter første verdenskrig frem til omkring 1945. I dag er mange begyndt at søge den æstetiske enkelthed igen.  Funkishusene var formet om hverdagen. Man gjorde op med koncepter som biblioteker, herreværelser og saloner. I stedet fokuserede man på gode værelser, praktiske køkkener og stuer. Fra ydersiden var udtrykket enkelt men med vel-komponerede detaljer som hjørnevinduer
og runde vinduer inspireret af det maritime.   

I 2016 overtog Christian Brixval selv et rødt funkis-inspireret hus i Rungsted Kyst. Huset havde en tilbygning fra tidligere ejere, som desværre ikke rigtigt passede ind i dets oprindelige arkitektoniske stil. Han ændrede detaljer på husets facade og lavede en gennemgribende renovering indvendigt, der bedre afspejlede familiens moderne liv. En udestue blev inddraget til opholdsstue og fik lavet buet loft i stil med resten af huset. Køkkenet blev flyttet og åbnet op, og der blev anlagt terassedør mod haven i stedet for et vindue.

Desværre ser man mange skønne huse, der mister sin stil i renoveringer. Det kan være svært for den mindre erfarne køber at vide, hvad det kræver at holde stilen i live.  Omkring funktionalismens tid så samfundet anerledes ud. Man så f.eks. ofte køkkenerne gemt væk i et nordligt hjørne af huset og flere små rum i forhold til nutidens store køkken-alrum. Dog kan funkisstilen noget særligt, og med de rette overvejelser kan den let føres ind i 2020.  

STILEN ER INDE IGEN

Mange af stilens funktioner viser sig også i nyt skind i dag. Klassiske træelementer og rene linjer går igen i nyere byggerier og er noget, mange leder efter, når de køber bolig. Det kan virke uoverskueligt at vurdere, hvilke elementer af et hus, der fungerer, og om man kan renovere uden at gå på kompromis med charmen. Christian Brixval mener, at det er her man bør drage nyttet af Danmarks mange dygtige arkitekter. En ting er, at de kan identificere små detaljer og stiltræk, man måske ville have overset og ’renoveret væk’, men vigtigst er, at de kan puste nyt liv i husene.  

Brixval har selv leget med tanken om et moderne funkishus, der indeholder de samme stilkvaliteter som den oprindelige funktionalisme, men som bedre rummer det moderne liv. Huset er stort og tegnet med frie tøjler for at udforske ideen om et moderne funkishus. Der er nemlig mange elementer, der er værd at tage med sig, når man tegner nyt.  I starten af 2020 tegnede han sit bud på et moderne funkishus. Huset er skabt til en udsigtsskøn placering. Du kan læse mere om projektet og se skitserne her. Et stort rundt vindue i hallen, en rundet trappe og symmetriske vinduer er blot få af de elementer, der er stærkt inspirerede af funktionalismen.  

Der, hvor huset adskiller sig fra en traditionelt funkisvilla, er det store køkken alrum på første sal. I stedet for et lille bortgemt køkken er det her bragt op i lyset med udsigt og yderligere åbnet op med flere ovenlysvinduer. Køkkenet er det rum, hvor familien mødes om aftenen. Det er der, der skal være lys og liv. I underetagen er der afdeling med børneværelser. Det betyder aften-ro i stuen på overetagen og masser af liv og rum til leg i underetagen.  

Funkisvillaerne er en vigtig del af dansk kultur og et unikt arkitektonisk landskab. De seneste år har funktionalismen og bauhaus trends set en genoplivning i mode- og indretningsverdenen, hvor primærfarver bryder op med mange års dæmpet og mat farveskema. Der er altså masser af inspiration at hente i funktionalismen.

Forrige
Forrige

Arkitektens tips til renoveringen

Næste
Næste

Fem unikke detaljer i dansk arkitektur